Læder fra hæl til tå: nye artsbestemmelser af lædersko fra middelalderens Ribe
Research output: Contribution to journal › Journal article › Research › peer-review
Standard
Læder fra hæl til tå : nye artsbestemmelser af lædersko fra middelalderens Ribe. / Brandt, Luise Ørsted; Haase, Kirstine; Amsgaard Ebsen, Jannie.
In: By Marsk og Geest, Vol. 32, 2020, p. 61-80.Research output: Contribution to journal › Journal article › Research › peer-review
Harvard
APA
Vancouver
Author
Bibtex
}
RIS
TY - JOUR
T1 - Læder fra hæl til tå
T2 - nye artsbestemmelser af lædersko fra middelalderens Ribe
AU - Brandt, Luise Ørsted
AU - Haase, Kirstine
AU - Amsgaard Ebsen, Jannie
PY - 2020
Y1 - 2020
N2 - Kulturlag i Ribe har leveret et rigt materiale af lædersko fra 1100-1200-tallet, som har potentiale til at give fornyet indsigt i datidens præferencer for læder samt skomagerhåndværkets udvikling. I denne artikel præsenteres resultatet af artsbestemmelser af i alt 72skodele fortaget ved hjælp af både traditionel hårhulsanalyse og ved metoden ZooMS. ZooMS er en ny naturvidenskabelig metode, der kortlægger proteinet kollagen, som blandt andet findes i hud, og er unikt mellem dyrearter. Analysen viser, at Ribes sko blev fremstillet af skind fra husdyr: ko, får og ged. Ligeledes viser analysen, at skomageren traf meget bevidste valg. Resultaterne tyder på, at skomagerhåndværket allerede i 1100-tallet var specialiseret og nød godt af byernes adgang til råvarer, forbrugere og viden.
AB - Kulturlag i Ribe har leveret et rigt materiale af lædersko fra 1100-1200-tallet, som har potentiale til at give fornyet indsigt i datidens præferencer for læder samt skomagerhåndværkets udvikling. I denne artikel præsenteres resultatet af artsbestemmelser af i alt 72skodele fortaget ved hjælp af både traditionel hårhulsanalyse og ved metoden ZooMS. ZooMS er en ny naturvidenskabelig metode, der kortlægger proteinet kollagen, som blandt andet findes i hud, og er unikt mellem dyrearter. Analysen viser, at Ribes sko blev fremstillet af skind fra husdyr: ko, får og ged. Ligeledes viser analysen, at skomageren traf meget bevidste valg. Resultaterne tyder på, at skomagerhåndværket allerede i 1100-tallet var specialiseret og nød godt af byernes adgang til råvarer, forbrugere og viden.
M3 - Tidsskriftartikel
VL - 32
SP - 61
EP - 80
JO - By Marsk og Geest
JF - By Marsk og Geest
SN - 0905-5649
ER -
ID: 298038133