Læder fra hæl til tå: nye artsbestemmelser af lædersko fra middelalderens Ribe

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Læder fra hæl til tå : nye artsbestemmelser af lædersko fra middelalderens Ribe. / Brandt, Luise Ørsted; Haase, Kirstine; Amsgaard Ebsen, Jannie.

In: By Marsk og Geest, Vol. 32, 2020, p. 61-80.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Brandt, LØ, Haase, K & Amsgaard Ebsen, J 2020, 'Læder fra hæl til tå: nye artsbestemmelser af lædersko fra middelalderens Ribe', By Marsk og Geest, vol. 32, pp. 61-80. <https://www.sydvestjyskemuseer.dk/media/377853/bymarskoggeest-32-2020.pdf>

APA

Brandt, L. Ø., Haase, K., & Amsgaard Ebsen, J. (2020). Læder fra hæl til tå: nye artsbestemmelser af lædersko fra middelalderens Ribe. By Marsk og Geest, 32, 61-80. https://www.sydvestjyskemuseer.dk/media/377853/bymarskoggeest-32-2020.pdf

Vancouver

Brandt LØ, Haase K, Amsgaard Ebsen J. Læder fra hæl til tå: nye artsbestemmelser af lædersko fra middelalderens Ribe. By Marsk og Geest. 2020;32:61-80.

Author

Brandt, Luise Ørsted ; Haase, Kirstine ; Amsgaard Ebsen, Jannie. / Læder fra hæl til tå : nye artsbestemmelser af lædersko fra middelalderens Ribe. In: By Marsk og Geest. 2020 ; Vol. 32. pp. 61-80.

Bibtex

@article{d218f60682e64dcc980cf619aa977206,
title = "L{\ae}der fra h{\ae}l til t{\aa}: nye artsbestemmelser af l{\ae}dersko fra middelalderens Ribe",
abstract = "Kulturlag i Ribe har leveret et rigt materiale af l{\ae}dersko fra 1100-1200-tallet, som har potentiale til at give fornyet indsigt i datidens pr{\ae}ferencer for l{\ae}der samt skomagerh{\aa}ndv{\ae}rkets udvikling. I denne artikel pr{\ae}senteres resultatet af artsbestemmelser af i alt 72skodele fortaget ved hj{\ae}lp af b{\aa}de traditionel h{\aa}rhulsanalyse og ved metoden ZooMS. ZooMS er en ny naturvidenskabelig metode, der kortl{\ae}gger proteinet kollagen, som blandt andet findes i hud, og er unikt mellem dyrearter. Analysen viser, at Ribes sko blev fremstillet af skind fra husdyr: ko, f{\aa}r og ged. Ligeledes viser analysen, at skomageren traf meget bevidste valg. Resultaterne tyder p{\aa}, at skomagerh{\aa}ndv{\ae}rket allerede i 1100-tallet var specialiseret og n{\o}d godt af byernes adgang til r{\aa}varer, forbrugere og viden.",
author = "Brandt, {Luise {\O}rsted} and Kirstine Haase and {Amsgaard Ebsen}, Jannie",
year = "2020",
language = "Dansk",
volume = "32",
pages = "61--80",
journal = "By Marsk og Geest",
issn = "0905-5649",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Læder fra hæl til tå

T2 - nye artsbestemmelser af lædersko fra middelalderens Ribe

AU - Brandt, Luise Ørsted

AU - Haase, Kirstine

AU - Amsgaard Ebsen, Jannie

PY - 2020

Y1 - 2020

N2 - Kulturlag i Ribe har leveret et rigt materiale af lædersko fra 1100-1200-tallet, som har potentiale til at give fornyet indsigt i datidens præferencer for læder samt skomagerhåndværkets udvikling. I denne artikel præsenteres resultatet af artsbestemmelser af i alt 72skodele fortaget ved hjælp af både traditionel hårhulsanalyse og ved metoden ZooMS. ZooMS er en ny naturvidenskabelig metode, der kortlægger proteinet kollagen, som blandt andet findes i hud, og er unikt mellem dyrearter. Analysen viser, at Ribes sko blev fremstillet af skind fra husdyr: ko, får og ged. Ligeledes viser analysen, at skomageren traf meget bevidste valg. Resultaterne tyder på, at skomagerhåndværket allerede i 1100-tallet var specialiseret og nød godt af byernes adgang til råvarer, forbrugere og viden.

AB - Kulturlag i Ribe har leveret et rigt materiale af lædersko fra 1100-1200-tallet, som har potentiale til at give fornyet indsigt i datidens præferencer for læder samt skomagerhåndværkets udvikling. I denne artikel præsenteres resultatet af artsbestemmelser af i alt 72skodele fortaget ved hjælp af både traditionel hårhulsanalyse og ved metoden ZooMS. ZooMS er en ny naturvidenskabelig metode, der kortlægger proteinet kollagen, som blandt andet findes i hud, og er unikt mellem dyrearter. Analysen viser, at Ribes sko blev fremstillet af skind fra husdyr: ko, får og ged. Ligeledes viser analysen, at skomageren traf meget bevidste valg. Resultaterne tyder på, at skomagerhåndværket allerede i 1100-tallet var specialiseret og nød godt af byernes adgang til råvarer, forbrugere og viden.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 32

SP - 61

EP - 80

JO - By Marsk og Geest

JF - By Marsk og Geest

SN - 0905-5649

ER -

ID: 298038133